Burn-out en bore-out

∴ Waarom vlot het niet op mijn werk?

∴ Hoe komt het dat ik leeg loop?

∴ Waar gaat mijn energie naartoe?

∴ Iedereen trekt aan me. Op het werk is dat zo, maar ook thuis is dat het geval.

∴ Ik heb geen puf meer … Zelfs in leuke dingen heb ik geen zin meer.

∴ Wie ben ik? Waar ben ik?

∴ Ik geraak stilaan de controle kwijt. 

∴ Ik herken mezelf niet meer.

Het gebeurt steeds vaker dat mensen, soms ook in hoge posities, helemaal uitgeblust geraken. En je kent vast mensen die vechten tegen het systeem en de macht tot ze er helemaal uitgeput van worden. Sommigen zijn daarna maandenlang werkonbekwaam.

Wat is het precies?

Burn-out is een psychische aandoening waarbij iemand zich volledig uitgeput voelt, en niet meer in staat is te presteren.

Bore-out is de tegenhanger hiervan, en komt voor wanneer iemand te lange tijd onder zijn niveau presteert. Ook dat kan resulteren in uitputting.

Burn-out of bore-out is geen individueel maar een relationeel vraagstuk.

Het gaat om een dynamiek waarin je je steeds minder gezien voelt in je talent. Je gaat vechten voor erkenning en waardering die er in veel gevallen niet komt. En daardoor krijg je steeds meer last van energieverlies, ga je twijfelen aan je eigen kunnen en kun je de kracht en de zelfsturing niet opbrengen om er iets aan te doen.

Het gaat ook over loyaliteit. Loyaliteit aan jezelf, en je loyaliteit aan het systeem. Hierbij is energie belangrijk : in wie of wat steek jij je energie? Waarvan krijg je energie, en waaraan verlies je je energie ?

En al glipt de energie stilaan weg, je kunt als mens op het randje van een burn-out of bore-out niet wachten tot jouw leidinggevende, collega of bedrijf ooit verandert. Dat zal niet gebeuren, en meestal ook niet op de manier zoals jij het wil.

Zo kan het niet langer

Op een burn-out of bore-out afstevenen, komt stilaan, mettertijd. Het sluipt in je systeem. Soms voel je dat het fout gaat lopen, maar hulp zoeken is dan nog net een stap te ver.

Toch zul je het zelf wel aanvoelen als het moment gekomen is om er met een begeleider over te praten. Het moment waarop jij inziet dat het op de huidige manier niet verder kan. Dat je op de huidige manier niet verder wil. Niet voor jezelf in de eerste plaats, niet voor je gezin of je naasten.

Uit een burn-out stappen is dan ook een keuze. Het is aan jou om te kiezen voor een andere toekomst.

Ik bepaal jouw geluk niet, dat moet je nog altijd zelf doen. Maar ik wil je helpen om weer de weg te vinden naar de betere versie van jezelf.

Zowel organisatieopstellingen als Voice Dialogue kunnen verheldering voor je brengen. Misschien dat er niet direct een concrete oplossing uit een opstelling naar voor komt, maar er ontstaat wél inzicht. En doordat er inzicht is, ontstaat er rust. Van waaruit je kunt bepalen welke actie bij je past.

Contact opnemen voor persoonlijke begeleiding

Ik ben er mij van bewust dat een eerste stap zetten vaak moeilijk is.

Toch nodig ik je uit om contact op te nemen, ook als je alleen maar een vraag hebt.