Ik en mijn relaties

Heb je het gevoel dat er wat schort aan je relatie ? Of aan jezelf binnen je relatie ? Of blijf je steeds op zoek naar ‘de ware’ ? Voelt het contact met je broer of zus niet helemaal goed ?

Heb je vragen die jou al langer bezig houden, en waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar waar je op een of andere manier niet veel verder mee komt?

Vaak hopen we dat we de andere persoon kunnen veranderen. Dat is eerder een utopie. Wanneer er telkens weer iets in jou geraakt wordt en wat emoties losmaakt, of waarbij je neigt vast te lopen, dan zou het wel eens kunnen gaan om patronen die steeds terugkomen en/of in stand gehouden worden. Het is niet onjuist om te kijken welk aandeel jíj hebt in de situatie.

De combinatie van de PresentChild methode, systemisch werk, opstellingen en Voice Dialogue kan verhelderende en bevrijdende inzichten geven als je worstelt met vragen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen en met kinderen. En van zodra er inzicht is, ontstaat er rust, waardoor je kan besluiten actie te ondernemen, of niet.

Verstoringen in je relatie(s)

Het kan gaan om eender welke vorm van samenwerking tussen mensen. Daar waar twee of meer mensen bij elkaar zijn, is er sprake van een systeem. Zo is je huidige gezin een systeem. Maar ook het gezin waarin je geboren bent, oftewel je gezin van herkomst. Het bedrijf waar je werkt, de sportclub waar je lid van bent, het muziekgezelschap waar je in speelt : allemaal systemen en interacties.

In elk systeem en in elke relatie spelen de uitingspunten van het systemisch werken een prominente rol. Deze spelen op onbewust niveau.

Er zijn vijf krachten, die ook wel grondbeginselen worden genoemd. Deze krachten zijn altijd aanwezig. Zoals de zwaartekracht er ook altijd is. Als gevolg van deze krachten veranderen relaties voortdurend, waardoor in elk systeem zijn eigen dynamiek, beweging en levendigheid ontstaat. 

Je kunt een systeem vergelijken met een mobile. Als één van de onderdelen beweegt, reageren de overige delen direct en proberen ze weer in balans te komen. 

Mensen komen als gevolg van een verstoring in de problemen. Hierdoor gaan zij niet alleen minder functioneren, maar neemt ook het totale welzijn en de geluksbeleving af. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen, gezondheidsproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstoringen in een systeem en creëren een onbalans. 

Contact opnemen voor persoonlijke begeleiding

‘Praten over’ een situatie met mensen in je omgeving kan even opluchten, maar de zovele goedbedoelde adviezen van hén brengen geen blijvende oplossing voor jóu of jouw relatie… Jij bent iemand anders, en samen met je partner zijn jullie een ander stel. Of samen met je ouders, broer of zus vormen jullie een uniek gezin.

Inzicht in wat binnen een systeem speelt, werkt verhelderend, helend en voorkomt dat verstoringen ontstaan. En het helpt je te onderzoeken wat gedaan kan worden om verstoring op te lossen.

Een eerste contact opnemen kan moeilijk zijn. Toch nodig ik je uit voor dat contact; ook als je alleen maar een vraag hebt.